Макроикономически анализ на българската икономика за Радио Фокус направи Петър Ганев -

...
Макроикономически анализ на българската икономика за Радио Фокус направи Петър Ганев -
Коментари Харесай

Изграждането на нови индустриални зони може значително да стимулира бавния растеж на българската икономика

Макроикономически разбор на българската стопанска система за  Радио " Фокус "  направи Петър Ганев - старши откривател в Института за пазарна стопанска система в  рубриката " Парите ви на фокус с БФБ ".

Важна вест от тази седмица беше започването на процедурата по Плана за възобновяване и резистентност, която касае индустриалните зони. По проекта следва да бъдат вложени над  200 млн. лв. в такива зони на основни местоположения в България, което основава възможности за създаване и развиване на нови индустриални терени. Според специалиста като главен проблем се обрисува това, че " доста постоянно индустриалните паркове в страната нямат ясна конструкция, явен оператор, както би трябвало да е по новия закон. "  

Друга вест от седмицата е оповестената от страната концепция за построяването на нова индустриална зона към София в село Доброславци. Това е опция за развиване на промишлен терен, който да притегля вложения в автомобилната промишленост. 

По думите на специалиста, България има сполучливи образци за развиване на индустриални зони. Единият образец е индустриалната зоно към Пловдив, където движещата мощ в по-голяма степен е частният интерес. Когато се приказва за " Тракия икономическа зона " се има поради пет-шест разнообразни полета, индустриални терени в разнообразни общини в околията на Пловдив. 

Състоянието на българската стопанска система през днешния ден изисква политики с дългосрочен хоризонт, каквито биха могли да бъдат осъществени единствено от постоянно държавно управление. Това се отнася както във връзка с държавния бюджет, по този начин и по Плана за възобновяване и резистентност.

Експертът разяснява и енергетиката, като акцентира, че към този момент не можем да приказваме за предходните свръхпечалби в бранша:

" Преди година имаше потребност от сила, цената беше доста по-висока и по тази причина имахме свръхпечалби в държавната енергетика, изключително в нуклеарната централа, които разрешиха обезщетения за целия бизнес, които се измерваха в милиарди. На процедура най-голямата стратегия в бюджета стана компенсацията за ток. Сега износът е по-малко – на половина или на половин цена. Това значи, че можем да забравим за тези свръхпечалби, които имахме в държавната енергетика ".

Според разбора на Ганев, на българската стопанска система се отразява и политиката на ЕЦБ за стягане на паричната дисциплинираност и повишение на лихвените проценти. 

По думите му, растежът ще бъде по-бавен през тази година, след което се чака връщане към по-обичайни равнища от 3-4% напредък през идващите години. Тази прогноза в общия случай е позитивна и няма публична прогноза за криза, само че и има сюжет, при който и България влиза в такава.    
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР